NS waarschuwt bij niet uit-checken OV-chipkaart

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

Treinreizigers kunnen zich vanaf maandag aanmelden voor een dienst die waarschuwt als je met je persoonlijke OV-chipkaart vergeet uit te checken. Met de dienst hoopt de NS dat het aantal mensen dat niet uit-checkt vermindert.

Reizigers kunnen zich via de website van de NS aanmelden. Na het aanmelden wordt keurig bijgehouden of je na een treinritje wel of niet uit-gechecked hebt. Mocht je dat vergeten zijn, dan ontvang je na een aantal dagen een e-mail waarmee je het teveel afgeschreven bedrag bij de kaartautomaat terug kunt krijgen.

In 2014 zorgden reizigers die niet uit checkten ervoor dat vervoerders ruim zestien miljoen euro extra opstreken. In totaal ging het om 7,3 miljoen ritten met bus, trein of metro. Om dit aantal terug te dringen wordt er behalve de e-mail dienst sinds kort ook geëxperimenteerd met een app en bluetooth-signalen die controleert op het niet uit checken. Deze proef vindt voorlopig alleen plaats op de stations van Utrecht Centraal en Schiphol.

Deel dit artikel: