“Bevrijdingsdag is voor mij nooit een bevrijding geweest”

Groningen herdenkt woensdag de oorlogsslachtoffers. Dit gebeurde onder andere bij het monument op begraafplaats Esserveld. “Ik heb het in al die jaren nooit los kunnen laten.”

Op het monument staan ruim veertig namen gegraveerd. Veertig namen van Stadjers die in het verzet zaten, verraden werden en vermoord werden door de Duitse bezetter. Eén van hen is onderwijzer Hendrik van der Kooi. “Mijn vader was een ontzettend lieve man”, zegt zijn dochter Riekje. “Hij zorgde erg goed voor mij. Maar de oorlog veranderde alles. Nederland werd gemobiliseerd en alle jonge mannen moesten het leger in. Mijn vader werd geplaatst bij een grensbataljon. Al hun inzet ten spijt, waren ze niet in staat om de Duitsers in mei 1940 tegen te houden.”

Ondanks dat het Nederlandse leger na vijf dagen van verbeten verzet capituleert, gaat Van der Kooi door met zijn strijd. “Hij gaat bij het verzet, en wij kregen bijvoorbeeld thuis een onderduiker. In 1944 loopt het helemaal mis. Mijn vader wordt verraden, wordt opgepakt, en wordt enkele dagen later vermoord in kamp Westerbork.”

“Vandaag op 4 mei denk ik aan hem, maar denk ik ook aan de jaren na de oorlog waarin er alleen maar gezwegen werd. Mijn moeder zei dat we moesten werken, en dat er geen tijd was om te praten. Dat doet mij nog altijd ontzettend veel pijn.”