Zernike College klaar voor eindexamens

Ondanks dat er nog twee weken zijn te gaan is het Zernike College in Haren al helemaal klaar voor de eindexamens. En het worden spannende weken voor de school omdat de examens voor het eerst in een nieuw schoolgebouw gehouden worden.

De vier conciërges van de school aan de Kerklaan komen handen en voeten te kort. Donderdagochtend begonnen ze in alle vroegte met het afplakken van de vloer, terwijl ondertussen ook tientallen stoelen en tafels naar de zaal werden overgebracht. “Dit is de mooiste periode van het jaar”, vertelt conciërge Okko Veling. “Je ziet de spanning bij de leerlingen toenemen, maar ook voor ons is het spannend omdat we voor het eerst examens gaan afnemen in deze zaal.”

Bij de bouw van het nieuwe schoolgebouw is er rekening gehouden met dat de gymzaal als eindexamenzaal gaat dienen. “Je ziet het zelf, deze ruimte heeft geen ramen. Dus er is geen overlast van geluiden van buitenaf. Daarnaast hebben we een klimaatsysteem dat de temperatuur op zeventien graden houdt.”

Bij de eindexamenleerlingen neemt ondertussen de spanning toe. “Engels en natuurkunde zijn voor mij de struikelblokken”, zegt eindexamenleerling Bas. “Engels vind ik gewoon een moeilijke taal, en ik kan mij moeilijk concentreren op lange teksten die we bij het eindexamen moeten lezen.” De eindexamens beginnen op donderdag 12 mei met maatschappijwetenschappen voor de havisten en Nederlands voor de vwo’ers.