Veiligheid in uitgaansgebied toegenomen

nieuws
Foto: Gerrit de Haan

De uitgaansgebieden in de binnenstad zijn vergeleken met tien jaar geleden veiliger geworden. Dat blijkt uit recent onderzoek.

Uit het onderzoek blijkt dat het aantal bezoekers van de Poele- en Peperstraat en Kromme Elleboog, die in de afgelopen 12 maanden slachtoffer werden van uitgaansgeweld, is gedaald van 48% in 2006 naar 13% vorig jaar. Ook het gevoel van veiligheid neemt toe. In 2006 voelde 28% zich nog onveilig, vorig jaar was dat 17%. Bezoekers voelen zich het veiligst in de Kromme Elleboog. Daar voelt slechts 3% van de bezoekers zich wel eens onveilig.

Minder diefstal
Daarnaast is het aantal slachtoffers van diefstal fors afgenomen, van 36% toen, tot 25% nu. Het blijkt dat cameratoezicht weinig invloed heeft op de veiligheidsbeleving van de bezoekers. Zij vinden wel dat er voldoende politie aanwezig is en dat deze correct en vriendelijk optreedt.

Veiliger
De bezoekers geven aan dat ze zich veiliger zouden voelen als de horeca en/of politie extra maatregelen neemt ten aanzien bezoekers die aangeschoten zijn of drugs gebruiken. Ze zouden graag zien dat de politie hen aanspreekt op hun gedrag of  hen verwijderen.

Onvriendelijke portiers
Bezoekers van het uitgaansgebied vinden het optreden van portiers in het algemeen correct. Wel zijn de portiers in het cameragebied onvriendelijker dan in de Kromme Elleboog.