Staatssecretaris onder de indruk van onderwijsproject dakloze jongeren

Dak- en thuisloze jongeren van straat halen en ze begeleiden bij een goed onderwijstraject. Dat is waar het project ‘Onderwijs op Maat’ voor staat. Staatssecretaris Jetta Klijnsma (PvdA) bracht maandagochtend een werkbezoek aan het Groningse project en sprak met verschillende jongeren.

Het project begon afgelopen januari. Inmiddels worden zo’n twintig jongeren begeleid door zo’n zestig professionals die werkzaam zijn bij onder andere het Noorderpoort, het Alfa College en het Kopland. Het project is uniek in Nederland. “Het is ontzettend belangrijk dat dit gebeurt”, zegt de staatssecretaris. In Nederland is er volgens Klijnsma een aanzienlijke groep jongeren die zonder diploma op straat rond zwerft.

De deelnemers aan ‘Onderwijs op Maat’ hebben ook allemaal een tijdlang op straat geleefd. Eén van hen is de Somalische Hassan. “Ik ben gevlucht voor oorlogsgeweld, en heb hier in Groningen een tijd bij mijn broer gewoond. Op een gegeven moment ben ik op straat beland, en nu ben ik inmiddels twee maanden in dit project actief.” Hassan is de komende tijd bezig om de Nederlandse taal onder de knie te krijgen. “Dat is best wel moeilijk, maar het is wel ontzettend leuk om te doen”, zegt hij lachend.