NK-treinreizen zorgt niet voor overvolle treinen

De ochtendspits in en rondom Groningen verloopt dinsdagochtend opmerkelijk rustig. Duizenden studenten hadden zich aangemeld om deel te nemen aan de ludieke actie NK-treinreizen om daarmee te protesteren tegen de plannen om colleges te verschuiven naar de avonduren.

Rond 08.15 was het zelf relatief rustig op de Groningse perrons. Forenzen met laptoptassen en her en der wat studenten die de blauw gele-treinen van de NS instappen. Een reiziger laat weten dat het zelfs rustig lijkt dan op andere dinsdagen. Ook via Twitter komen foto’s binnen van treinen waarop te zien is dat er nog genoeg zitplaatsen beschikbaar zijn. “Het is nog vrij leeg vanuit Groningen”, laat Inez Krau weten.

De actie werd bedacht omdat de NS onlangs opperde dat het verstandig is dat hogescholen en universiteiten hun colleges verschuiven naar de avonduren. Hiermee zou de drukte in de treinen tijdens de spits verminderd kunnen worden. Het spoorwegbedrijf kwam met deze oplossing omdat het sinds enkele maanden minder treinen in kan zetten. Studenten reageerden verbolgen op het voorstel omdat ze bang zijn dat ze niet langer bijbaantjes kunnen hebben naast hun studie. Als ludieke actie werd het NK-treinreizen bedacht, waarbij het de bedoeling is om met zoveel mogelijk studenten in de trein te gaan zitten. Op de Facebook-pagina van de actie gaven 27.000 mensen aan mee te zullen doen.