Kunstwerk van flessen laat zien dat iedereen bijzonder en uniek is

Iedereen is uniek, iedereen is mooi, wat je afkomst ook is, of wie je ook bent. Dat is de boodschap van de Surinaamse kunstenaar Marcel Pinas. Deze week is hij te gast op basisschool De Wegwijzer waar hij samen met leerlingen een kunstwerk maakt.

“Wat we deze dagen doen heeft heel veel te maken met een oud gebruik in Suriname”, vertelt locatiedirecteur Liesbeth Augustijn. “Vroeger werden namelijk medicijnen in glazen potten bewaard die vanwege de warmte met stoffen omwikkeld werden. Hele persoonlijke flessen die iets vertelden over de eigenaar. Dat is wat we deze week hier ook op school doen, alleen hebben we de medicijnen ingewisseld voor persoonlijke spullen.”

“Ik heb er foto’s van mijn familie en zelfgeschreven brieven ingestopt”, vertelt leerling Maliah. “En nu ben ik druk bezig om mooie stoffen uit te zoeken zodat ik mijn fles kan omwikkelen en persoonlijk kan maken.” Volgens Augustijn is het een heel bijzonder project. “We zijn hier al een paar weken mee bezig, en dankzij deze opdracht gaan ze met hun ouders in gesprek over hun familie, en leren ze ontdekken dat ieder mens uniek is, en dat iedereen een verhaal heeft.”

Pinas trekt met zijn opdracht de hele wereld over. “Thuis heb ik al zo’n achtduizend flessen staan, en de bedoeling is dat deze flessen daar in de toekomst ook bij komen. In Suriname ontstaat dan door deze flessen een wereld, waarbij iedere fles een mens symboliseert. En waarbij iedere fles even mooi en uniek is. Dat we dat blijven zien is volgens mij heel belangrijk, in een wereld die de laatste tijd in de greep is van terreur en terrorisme.”