Gronings onderwijs overwegend positief over stichten nieuwe scholen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Als het aan staatssecretaris Sander Dekker (VVD) ligt wordt het in de toekomst makkelijker om nieuwe scholen te stichten. Het Groningse onderwijs laat weten positief tegenover deze ontwikkeling te staan, al moet er wel goed rekening worden gehouden met neveneffecten.

Door Sebastiaan Scheffer

Openbaar, christelijk en katholiek-onderwijs. Ondanks dat de ontzuiling decennia geleden al in gang is gezet, is het onderwijs anno 2016 nog erg verzuild te noemen. Sterker nog, het stichten van nieuwe scholen die niet tot een erkende levensbeschouwelijke richting behoren is erg lastig. Staatssecretaris Dekker wil daar verandering in brengen. Een conceptwet die dit mogelijk moet maken wordt momenteel ter inzage aangeboden.

Mocht de wet aangenomen worden, dan zullen ouders in de toekomst veel meer te kiezen hebben. Mocht iemand een iPadschool willen beginnen, of een school volgens het Zweedse Kunskapsskolan-principe, dan hoeft deze persoon alleen nog maar te bewijzen dat er genoeg belangstelling is, en dat de kwaliteit ervan op orde is.

Sympathieke gedachte
In Groningen wordt overwegend positief gereageerd op het voorstel van de staatssecretaris. Agnes Schaafsma is rector van het Willem Lodewijk Gymnasium. Zij noemt het verruimen van de mogelijkheden een sympathieke gedachte. “Het kan immers leiden tot verrijking van het onderwijsaanbod. Al is het denk ik wel belangrijk dat de ontwerpers van de wet zorgvuldig gaan letten op ongewenste neveneffecten, zoals die de afgelopen week beschreven zijn in diverse commentaren.”

Gevaar van grote commerciële jongens
Schaafsma doelt hiermee onder andere op de commerciële buitenlandse partijen, zoals de Zweedse scholengroep Kunskapsskolan. “Deze organisatie zou ineens tientallen scholen tegelijk kunnen openen”, zegt Misha van Denderen van de Stichting Persoonlijk Onderwijs in De Volkskrant. “Voor een grote organisatie is het namelijk erg makkelijk om aan te tonen dat er animo voor een school is. Al die nieuwe scholen gaan de overheid en de samenleving veel geld kosten.”

“Nog meer scholen ondanks krimpprognose?”
Schaafsma zet verder haar vraagtekens of het realistisch is. “In het Noorden is sprake van een krimpprognose, waardoor ik mij afvraag of het verstandig is om het aantal scholen verder uit te breiden. De uitdaging lijkt me juist om de huidige zeer gewaardeerde diversiteit van ons onderwijsaanbod ook voor de toekomst te waarborgen ondanks de terugloop in leerlingenaantallen”, aldus de rector van het WLG.

“Belangrijk om lange termijnvisie te hebben”
Met een vergelijkbare reactie komt John Wind. Wind is directeur bestuurder van de Vereniging Christelijk Onderwijs Groningen, waar een groot deel van de christelijke scholen in de stad onder vallen. “Als organisatie hebben wij er geen bezwaar tegen dat er scholen gesticht kunnen worden, maar hierbij is het wel van belang om een lange termijnvisie te hebben waarop de stichting van de school gebaseerd is zodat kwaliteit en en continuïteit geborgd worden.”

Het wetsvoorstel ‘Meer ruimte voor nieuwe scholen’ ligt tot 29 februari ter inzage. De staatssecretaris hoopt dat de wet op 1 augustus 2018 in werking kan treden.