“Binnenstad ruimer, aantrekkelijker en goed bereikbaar”

Het Stadsbestuur wil met het totaalplan ‘Bestemming Binnenstad’ zo’n 20 procent extra ruimte creëren voor voetgangers en fietsers. Bussen gaan hiervoor andere routes rijden, maar blijven uiteraard wel de binnenstad bedienen, aldus het Stadsbestuur.

De economie, vrijetijdsbesteding, leefbaarheid, werken en wonen in het centrum worden gestimuleerd. Het college trekt vijf jaar uit voor de realisering en gaat uit van een investering van 22,5 miljoen euro voor de herinrichting van de openbare ruimte.

De verwachting is dat de stad de komende tien jaar flink doorgroeit, naar 225.000 inwoners. Dat vergroot de druk op de binnenstad en leidt onder meer tot overlast van geparkeerde fietsen en een toenemend gevoel van verkeersonveiligheid. De komende jaren staat daarom vooral het slimmer en beter omgaan met de beperkte beschikbare ruimte centraal.

Eén van de eerste projecten is de herinrichting van de Brugstraat, Astraat en Munnekeholm aan de westzijde van de binnenstad. De verwachting is dat de gemeenteraad eind februari een besluit neemt over Bestemming Binnenstad.