Onderzoeker UMCG krijgt 7 ton subsidie

nieuws
foto: Bob de Vries

Onderzoeker Sarthak Misra van het UMCG heeft een Europese subsidie van ruim 700.000 euro gekregen. Hiermee gaat hij de komende vier jaar onderzoek doen naar de ontwikkeling van naalden voor neurochirurgie.

Met het geld wil Misra een robotgestuurde naald ontwikkelen die voorzien is van sensoren. Daarmee kan op de duizendste millimeter nauwkeurig tijdens de ingreep via echoscopie worden weergegeven waar de naald zich bevindt. Ook kan de chirurg op de computer de route van de naald in 3D bepalen.

Dat is belangrijk bij exacte neurochirurgische ingrepen, bijvoorbeeld bij het inbrengen van een naald in de hersenen om een biopsie van een hersentumor te nemen. Een kleine beweging van het hoofd kan ertoe leiden dat de naald het doel mist.