Zernike College wil hoge ogen gooien op NK Debatteren

Het Zernike College in Haren wil dit jaar indruk maken op het Nederlands Kampioenschap Debatteren. Komende zaterdag vindt in Hilversum de voorronde voor dit NK plaats. “We hebben een erg goed team, dus het moet kunnen.”

“Het zou echt geweldig zijn”, mijmert leerling Erwin Waijer. “Ik denk dat het een ontzettend groot feest gaat worden als wij de eerste prijs in de wacht weten te slepen.” En niets lijkt onmogelijk want het Zernike heeft een reputatie te verdedigen. “In 2009 hebben we de prijs ook gewonnen”, zegt docent Tom Drukker van de school.

Maar voor het zover is wacht dus eerst de voorronde in Hilversum. “We debatteren volgens de parlementaire debatvorm”, zegt debater Fliere van der Wier. “Hierbij krijgen voor- en tegenstanders om en om vier minuten de tijd om hun standpunt te verdedigen.” In totaal krijgt de groep vijf stellingen voorgeschoteld, waarvan er al drie bekend zijn. “We weten alleen niet of we de rol van voor- of tegenstander spelen.”

Mocht het Zernike zaterdag bij de eerste twaalf eindigen dan stroomt het door naar de finale die in Utrecht gehouden zal worden. “Ik heb goede verwachtingen”, zegt Drukker. “Het is een sterk en enthousiast team dat erg passievol bezig is. Niets is onmogelijk.”

De voorronde van het NK Debatteren begint komende zaterdag om 12.30 uur in het Gemeentelijk Gymnasium in Hilversum.