Brand in Shufu State laait op: voorhuis volledig verwoest

De brand in restaurant Shufu State aan de Noorddijkerweg is maandagochtend opnieuw opgelaaid. De Groninger brandweer spreekt van een grote brand. Bij de brand is het voorhuis van de monumentale state verloren gegaan. Niemand raakte gewond.

De melding van de brand kwam rond 07.15 uur binnen. Beveiligers ontdekten dat het vuur in de keuken opnieuw was opgelaaid. In eerste instantie leek de brand snel onder controle, maar het vuur bleek ook op andere plekken te woeden in het voorhuis waar de keuken is gevestigd. Deze vuurhaarden bleken erg lastig te bestrijden.

Uitslaande brand verwoest keuken
Omdat de brand uitslaand werd, werd opgeschaald naar grote brand waardoor er extra hulp ter plaatse kwam. De brand werd vanaf dat moment alleen nog van afstand bestreden. Dit in verband met instortingsgevaar van de voorgevel en de schoorsteen. “De brand is tot nu toe beperkt gebleven tot het keukengedeelte”, zegt woordvoerder Coen Vaarkamp. “We bestrijden het vuur zowel van buiten als vanuit het restaurant om uitbreiding te voorkomen.” Het voorhuis van de boerderij moet als verloren moet worden beschouwd.

Situatie lijkt onder controle
De brandweer had lange tijd de vrees dat het vuur zou overslaan naar het restaurantgedeelte. Dat gedeelte heeft namelijk een rieten dak, en daarnaast was een muur die de keuken van het restaurant scheidt instabiel geworden. “Om het gevaar te doen wijken verrichten we sloopwerkzaamheden. Dit doen we in overleg met de gemeente omdat het een monumentaal pand is.”

Rond het middaguur lijkt de situatie onder controle. “We hebben momenteel nog een bluswagen en een hoogwerker ter plaatse. Zij assisteren bij het slopen van de scheidingsmuur. Daarnaast zijn we druk met het verlenen van hand- en spandiensten. Zojuist hebben we uit het restaurant twintig koi karpers gered. Deze gaan naar een veilige plek.”

Over de oorzaak van de brand is ondertussen nog niets bekend. De politie doet hier onderzoek naar.

Rijksweg N360 weer open voor verkeer
Vanwege de brand is de Rijksweg N360 richting Ten Boer gedeeltelijk afgesloten geweest. Over de weg lagen slangen om water aan te voeren. “Deze slangen zijn inmiddels opgeruimd, waardoor het verkeer er weer langs kan rijden.” De afsluiting leidde eerder maandagochtend tot lange files. De Noorddijkerweg is nog wel voor het verkeer afgesloten.

Achtergrond
Zondagavond woedde er ook een brand in restaurant Shufu State. Die werd rond 23.45 uur ontdekt, en woedde in de keuken van het gebouw dat in de kelder is gevestigd. Die brand was in een uur onder controle. De keuken ging daarbij grotendeels verloren.

Martin Nuver van 112groningen.nl maakte een reportage over de brand en interviewde Officier van Dienst Dennis de Vlieg van de brandweer:

Stadjer Jos Haaksema maakte twee filmpjes. Hij zag hoe de brandweer verwoede pogingen deed om het vuur in het voorhuis te blussen:

Daarnaast kwamen er op de redactie verschillende foto’s binnen:

Foto: Martin Nuver - 112groningen.nl
Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl

Foto: Martin Nuver - 112groningen.nl
Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl
Foto: Martin Nuver - 112groningen.nl
Foto: Martin Nuver – 112groningen.nl