Galerie voelt zich door Noorderzon in de steek gelaten

Galerie SIGN trekt vandaag alle beelden terug uit het theaterfestival Noorderzon 2015. Het is het gevolg van de controverse die is ontstaan rond het werk van kunstenaar Harma Heikens. Dit werk was onderdeel van serieuze bedreigingen door twee bezoekers van het festival. SIGN vindt dat Noorderzon onvoldoende de veiligheid van de kunstwerken kan garanderen.

Noorderzon heeft maandag aan SIGN laten weten dat het werk van Harma Heikens op geen enkele manier welkom is op het festival.  Volgens SIGN is de oorzaak de bedreigingen die afgelopen vrijdag plaatsvonden door twee festivalbezoekers. Deze dreigden een beeld van Heikens te vernielen, de containers waarin het werk gepresenteerd werd in brand te steken en festivalmedewerkers fysiek te belagen. SIGN vindt dat  Noorderzon heeft verzuimd adequate maatregelen te nemen om de werken te beveiligen. Dit is ook het geval met een kunstwerk van Philippe Wolthuis dat al vier dagen achter elkaar is vernield. Ook hierbij heeft Noorderzon nagelaten haar afkeuring publiekelijk te maken. Noorderzon doet ook geen aangifte.

“SIGN betreurt het dat het dit besluit heeft moeten nemen. Het is jammer dat de organisatie van Noorderzon niet samen met SIGN voor het onbelemmerd presenteren van kunst heeft gekozen, desnoods met een verscherpt toezicht. SIGN wijkt niet voor afkeurende opinies of bedreigingen. Het debat over kunst dient te allen tijde gevoerd te kunnen worden. Daarvoor moet kunst echter wel zichtbaar zijn. Dat is een gezamenlijke verantwoordelijkheid waarin SIGN zich onvoldoende gesteund voelt door de organisatie van Noorderzon” aldus SIGN in een verklaring.