“Mijn robot vliegt de hele tijd uit de bocht”

Een drukte van belang is het deze dagen in de Hanze Hogeschool. Waar normaal studenten colleges volgen, zijn het nu kinderen die de stoelen bezetten. “Meneer, mijn robot vliegt de hele tijd uit de bocht.”

“Wij organiseren deze zomer voor het eerst een zomerschool voor kinderen die geïnteresseerd zijn in techniek”, zegt initiatiefneemster Annette Doornkamp. “De techniek sector is, en wordt de komende jaren, ontzettend belangrijk. Door middel van allerlei workshops willen we de kinderen laten zien dat de techniek ontzettend leuk en interessant is.”

Eén van de kinderen die zich heeft opgegeven is de dertienjarige Annejan. “Ik ben op dit moment bezig met een computerprogramma waarmee we een robot van Lego kunnen programmeren. De bedoeling is dat de robot een zwarte lijn op een tafel gaat volgen. Maar om de robot dat te laten begrijpen moet ik verschillende instellingen invoeren.”

Doornkamp noemt de zomerschool een succes. “We kunnen deze week veertig kinderen in de leeftijd van tien tot vijftien jaar herbergen, en we zitten gewoon helemaal vol. Ze worden begeleid door onze eigen studenten, en het is geweldig om te zien hoe dat allemaal gaat.” Omdat het een groot succes is overweegt de Hanzehogeschool om volgend jaar opnieuw een zomerschool te organiseren.