Eemskanaal krijgt aardbevingsbestendige damwand

Waterschap Noorderzijlvest is in samenwerking met Rijkswaterstaat begonnen met het versterken van de kade aan de Noordzijde van het Eemskanaal. Dit gebeurt met zogenaamde aardbevingsbestendige damwanden. “Het is voor het eerst in Nederland dat we deze techniek toepassen.”

Ter hoogte van Garmerwolde wordt dinsdagochtend druk gewerkt. Een kraan trilt daar met veel lawaai de nieuwe damwanden de grond in. “Dit is een ontzettend mooi gezicht”, zegt Carla Alma van waterschap Noorderzijlvest. “We hebben drie jaar lang hard gewerkt aan de voorbereidingen en met heel veel betrokken gesproken en afspraken gemaakt, dus het is nu geweldig om te zien dat er nu echt iets gebeurd.”

De werkzaamheden zijn begin juli begonnen. Vooraleerst wordt er zes kilometer damwand vervangen tussen Woltersum en de Jan B. Bronssluis. De resterende kilometers worden later aangepakt. “Het is belangrijk dat dit gebeurt. Wat een paar jaar geleden bij Woltersum dreigde te gebeuren, willen we niet nogmaals meemaken. Daarnaast zien we dat de aardbevingen hun effect hebben op de dijken. Nu met deze nieuwe wand is de dijk stabiel en is het achterland beter beschermd tegen het wassende water.”

Everard van Wilgenburg van de Antea Group kijkt ondertussen, gekleed in een rood veiligheidshesje en met een witte helm op zijn hoofd, naar de werkzaamheden. “Dit is behoorlijk uniek omdat we dit aardbevingsbestendige nog nooit eerder hebben uitgevoerd. Wat we doen is dat we eerst de oude wand er uit halen, en die worden vervangen door stalen wanden die een lengte hebben van 13,5 meter. Twaalf meter van deze platen verdwijnen in de grond en zorgen daarmee voor een stabiele ondergrond.”

Met het vervangen van de zes kilometer damwand is een bedrag van 11,5 miljoen euro gemoeid. De werkzaamheden moeten in december afgerond zijn.