Wethouder vindt “labbekakken” schandalige uitspraak

Wethouder Roeland van der Schaaf heeft geen goed woord over voor de uitspraken van voorzitter Hans de Boer van werkgeversorganisatie VNO-NCW. Hij noemt mensen met een bijstandsuitkering “labbekakken”, slappelingen die direct aan het werk kunnen en moeten.

“Hoger opgeleiden kunnen ook best asperges steken, in het zonnetje, met de radio aan, wat is daar mis mee?” vraagt hij zich af. De uitkering moet naar beneden om zogenoemde bijstanders te stimuleren aan de slag te gaan.  Wethouder Van der Schaaf vindt dat de Boer schandalige uitspraken doet over een grote groep mensen die meestal buiten hun schuld  in de bijstand zitten. Bovendien gaat hij  zijn eigen verantwoordelijkheid uit de weg. In 2013 sprak VNO-NCW af te zorgen voor 100.000 banen voor mensen met een arbeidshandicap. Nu zegt de Boer deze mensen niets te kunnen bieden. De wethouder heeft heel andere ervaringen met werkgevers in het noorden. Zij werken graag en met succes mee.

VNO-NCW in Noord Nederland wilde niet reageren op de uitspraken van haar voorzitter. De Boer zegt inmiddels, zijn uitspraken te betreuren.

Deel dit artikel:

 1. Schandalig hetgeen deze man uitspreekt.
  Hij zou eens verder onder op de ladder staan en een schop in zn …. krijgen en niet meer aan het werk komen en alles kwijt raken en van 50 euro per week moeten rond komen.
  Dan piept hij wel anders.Ieder zou graag aan het werk gaan ook + 55 plussers maar deze zelfde werkgevers verstoten deze 55 +
  Er zou een straf op moeten staan bij uitzend bureaus waar je kinderen hun eigen ouders vernederen omdat ze te oud zijn.Dhr de Boer je hebt nog veel te leren.

 2. Even zoeken op internet en je komt erachter dat deze voorzitter het geen enkel probleem vind dat dikbetaalde bestuurders de zakken vullen met vette bonussen. Mijnheer de Boer is een voorstander van de graaicultuur. Dat geeft toch te denken. en zo iemand durft iets te zeggen over bijstandsuitkeringen. En hoeveel banen met bijbehorend fatsoenlijk loon heeft deze graaier dan te bieden ? http://fd.nl/economie-politiek/1099296/bonussen-daar-begint-de-beroepsloeier-weer

 3. De Boer ia stevens ook lobbyist voor de bankensector en deed daar ook vele uitspraken over o.m. dat de burger er niets van snapte en en dat de beloningen terecht waren.Diezelfde burger moesten wel de banken redden,hoezo boter op het hoofd.Het is jammer dat je dit soort figuren niet zo snel tegenkomt in het openbaar,ik weet wel raad met dit soort onkruid.

 4. De Boer doet een heel algemene uitspraak over een grote groep mensen. Per definitie is zo’n uitspraak dan verkeerd. Voor een deel van mensen met een uitkering zal hij gelijk hebben, voor een een ander deel zal dat zeker niet gelden. Wanneer hij kritiek heeft op een deel van de groep van uitkeringsgerechtigden dan zal hij dat wat preciezer en met een betere woordkeuze moeten doen. Nu zet hij zichzelf voor schut.

  Gisteren op tv, ik dacht bij EenVandaag, de herhaling gezien van de tuinders in het Westland die gepoogd hebben om werklozen uit Rotterdam en Den Haag e.o. te werven voor het werk in de kassen. Daar is indertijd veel tijd en geld in gestoken en is op een mislukking uitgedraaid door het totaal ontbreken van motivatie.
  De mensen die daar nu het werk doen zijn vooral Polen die bereid zijn om 1000 km van huis aan het werk te gaan. Daar kunnen veel anderen een voorbeeld aan nemen.

  1. Heb je ook even nagekeken waarom er zo weinig werklozen in de kassen destijds zijn terecht gekomen? Het falen van het ambtelijke apparaat die veel te laat deze werkelozen aanboden. Die waren dus al voorzien met andere werkkrachten.
   Dat laat een ander langzamerhand genant probleem zien bij de overheid. Er wordt zoveel geld in ambtenaren gestoken die dan ontzettend slecht werk opleveren. De kennis daar over daadwerkelijke arbeidsmarkt is daar verder onder de maat. Maar dat vertelt ‘Rechtsvandaag’ er natuurlijk niet bij.

   1. Het verhaal in EenVandaag was een beetje anders. Met veel moeite zijn er werklozen dagelijks naar de kassen gebracht en één voor één vielen ze af. De Polen waren heel wat gemotiveerder.

    http://www.binnenlandsbestuur.nl/sociaal/nieuws/slechts-vijf-rotterdammers-vast-contract-in.7890272.lynkx

    Ik heb ook nog wat andere bronnen geraadpleegd en nergens kom ik iets tegen over dat de schuld bij ambtenaren zou liggen.
    Het blijft trouwens absurd dat mensen zelf niet in staat zouden zijn om initiatief te nemen. Daar heb je toch echt geen uitkeringsinstantie of gemeente voor nodig. Gewoon zelf de bus pakken en bij de bedrijven langs, meer is niet nodig.
    In deze situatie ligt het toch echt aan de mensen zelf.

   2. Vraag me trouwens af of er al veel Oostgroninger werklozen zich in Duitsland voor werk hebben gemeld. Daar is de situatie op de arbeidsmarkt heel wat rooskleuriger.

   3. Dat er maar 24 waren aan het begin kwam dat een groot deel van de kassen al hun eigen personeel geregeld had. Ambtelijk Rotterdam was te laat.
    Dat niet iedereen geschikt is voor dit soort werk klopt ook. Dan vraag ik me af de juiste mensen geselecteerd zijn en of de begeleiding wel goed was.
    Zo’n kleinschalig project is wat mij betreft ook meer een anekdote dan werkelijk bewijs dat als zoiets goed opgezet wordt het niet beter kan. Maar het is makkelijk om te wijzen naar de mensen de bijstand en dat doen de ambtenaartjes dan ook maar.

   4. Erik,
    Jouw verhaal kan ik nergens op internet terug vinden.
    Heb je een link?
    Vsn de 700 werklozen die per bus richting Westland vervoerd zijn er uiteindelijk 5 overgebleven die een baan hebben gekregen. Vacatures in overvloed maar onvoldoende belangstelling bij de doelgroep.

   5. http://www.rijnmond.nl/nieuws/12-07-2012/amper-rotterdamse-werklozen-kassen-westland
    Er was maar plek voor 26 omdat de gemeente Rotterdam te laat was of iig dat werd als smoes gebruikt door de tuinders.
    Diezelfde werkgevers erna wel dankbaar gebruik maakten van het mislukken als excuus om weer Oost Europeanen uit te kunnen melken Er is destijds zelf ophef over geweest over oa dat zelfs streng christelijke tuinders daar zo makkelijk en egoistisch voor immigranten kozen.(Dat laatste kan ik niet zo snel een link van vinden)
    Hoewel Binnenlands bestuur soms best informatief is… is het ook sterk gekleurde berichtgeving. Misschien moet je wat meer zelf googlen Jack.

   6. Nog een keer opnieuw gezocht en met wat andere zoektermen weer nieuwe bronnen gevonden waaronder de site van Rijnmond. Ook gerenommeerde bronnen gevonden die een heel negatief van de Rotterdamse werklozen te zien geven.
    Kortom, internet geeft een gevarieerd beeld aan redenen waarom het project is mislukt. Heb wel gevonden dat werklozen in het Westland zelf nu wel gemakkelijker een baan in de tuinbouw vinden.

    Wat natuurlijk wel overeind blijft is dat Polen heel wat meer moeite doen om een baan in de glastuinbouw te vinden in het Westland dan Rotterdammers.

  2. en op dezelfde tv een tuinder aan het woord die liet weten niet zo geïnteresseerd te zijn in de oudere Nederlandse werklozen. hij is meer geïnteresseerd in jonge mensen die 8 uur achter elkaar fysiek werk kunnen doen. tja, en laat nou een grote groep mensen die een uitkering hebben niet tot de leeftijdsdoelgroep behoort die deze tuinder zoekt. En dat hij jongere mensen ook minder hoeft te betalen zal ongetwijfeld ook meespelen.

   1. Liever heeft men werknemers die men 8 uur per dag betaald , maar veel langer moeten werken. En dan ook nog hoge bedragen voor huisvesting innen. Als werkgevers zonodig die buitenlanders in dienst moeten hebben zouden ze op z’n minst het tijdelijke onderdak zelf moeten betalen. Dat kan wettelijke geregeld worden en maakt het opeens een stuk aantrekkelijker om Nederlanders in dienst te nemen.

  3. Dat er maar 26 waren zegt mij genoeg. En dit is letterlijk de wethouder aan het woord. Dat anderen duidelijk belang hebben om het een andere draai te geven lijkt me duidelijk. De incapabiliteit van reintegrerend Nederland als het om langdurige werkelozen lijkt me dat ook.
   Slechte selectie, niet praktisch meedenken en als gewoonlijk een potje zwarte pieten naar de mensen in de bijstand.
   Kortom het is een waardeloos voorbeeld.

 5. Jack mag ik je vragen werk je zelf en waar woon je.? mocht je werkloos zijn ga je ook door het hele land om werk te zoeken ? Ga je ook naar Duitsland (Duits) USA (Engels) of Frankrijk (Frans).Je vraagt nu anderen maar doe je het zelf ? Ken jij de Groningers ?
  Over het algemeen hok vast en gaan niet buiten de provincie aan het werk.Het opleidings niveau laag en spreken weinig talen.Van de 800.000 werklozen die er waren was 62 % afkomstig uit bouw en wegenbouw en aan verwant.Nergens was werk te vinden.Mocht je van de Prov. Groningen naar het Westland gaan zijn de kosten hoger dan het verdiende dus alleen de mensen daar in de regio waren gevraagd.Zie jij Nederlanders met 10 in een kamer slapen ?

  1. Het lijkt me een beetje erg aanmatigend om mezelf als voorbeeld voor anderen te stellen. Ik kom uit het buitenland en ben vanwege een combinatie van werk en liefde in Groningen terecht gekomen.
   Mijn ervaring is dat het erg verrijkend is om eens een tijdje buiten je comfortzone te komen en iets heel nieuws te gaan doen.
   Ik vind het wel onzin om te beweren dat een Groninger niet buiten de provincie aan het werk zou kunnen. Dat zou getuigen van wel heel erg weinig ondernemingszins. Van mij hoeven Groningers echt niet naar het Westland, in noord Duitsland is ook veel werk en de afstand is echt niet zo,groot.
   Heel veel mensen moeten heel wat meer reizen voordat ze op hun werk zijn.

 6. Groningen kreeg slechts 1% van de aardgasbaten. De randstad daarentegen 88%. Geluk wordt bepaald, daar waar je voorouders zijn opgegroeid en je wieg heeft gestaan. De Grunnegers mogen van bepaalde personen verkassen naar Duitsland en verder ook geen pensioenopbouw. Elk jaar buitenland betekent een forse korting op de AOW. Dit tot je dood! Het zijn dan ook geen Grunnegers die deze uitspraken doen. Vind het sowieso beschamend, dat bijna volledig de provinciale staten van Groningen alsook de gemeenteraad in de stad uit import bestaat. Een beetje dossierkennis mbt het verleden van Groningen zou zeer welkom zijn!

  1. Sjoerd je hebt gelijk ik heb als rasechte geboren Oost Groninger en studerend in Winschoten en Groningen en 20 j in de gehele regio Noord gewerkt ,zodra je naar het buitenland gaat val je niet meer onder de Nederlandse sociale wetten en wordt je dubbel gepakt.Er moet minimaal 5 % van de aardgasbaten jaarlijks naar het Noorden.De Randstad is volledig gebouwd van ons Gronings aardgas.

  2. Je kunt ook prima in Nederland blijven wonen, dan heeft het geen gevolgen voor de AOW-opbouw.

   Voor mensen met gebrek aan initiatief is er altijd wel een reden te vinden om iets niet te doen. Jammer, ze doen ook nog eens vooral zichzelf tekort.

   1. Je slaat de plank volledig mis import Jack.

    Waarom moet een Grunneger verkassen, terwijl een Randstedeling wel de luxe heeft van een uitstekende arbeidsmarkt om zich heen. Gebouwd van onze aardgasbaten, zoals Pietercj terecht concludeert. Laat de rechter zich maar eens uitspreken of dit kan. Ongelijke kansen met een wetgeving die voor een ieder gelijk is. Jurisprudentie is in het geval van Groningen in deze zeer belangrijk!

   2. Sjoerd, niet de overheid is verantwoordelijk. Dat ben jezelf.
    Ik heb weinig respect voor mensen doe voortdurend maar afwachten wat de overheid voor hun moet regelen zonder zelf initiatief te nemen. Je bent echt helemaal zelf verantwoordelijk, bovendien is Duitsland dichtbij.
    Nu zijn er ook al heel wat mensen die iedere dag veel reistijd kwijt zijn om op,hun werk te komen, en dat geldt zowel voor het westen als het noorden.
    Een beetje zielig gedrag over hoe we hier achtergesteld zouden zijn helpt niemand.

   3. Nogmaals .. Je slaat de plank volledig mis import Jack.

    Zielig, hoe jij de discussie altijd volledig doodslaat.

    Dus als dezelfde overheid 88% van de aardgasbaten in de Randstad steekt en Groningen daarentegen slechts 1%, dan mag de Grunneger daarover verder niet zeiken.

    Bovendien, nogmaals, laat de rechter zich straks maar daarover uitspreken, in hoeverre wij achtergesteld zijn. Jij gelooft toch wel in de rechtsstaat Jack?

   4. Klagen over het vermeende onrecht dat is aangedaan helpt meestal niet. Wat wel helpt is erkennen dat jezelf verantwoordelijk bent en je niet afhankelijk opstellen van wie dan ook.
    Al dat gezeik over de vermeende achterstelling van wie of wat dan ook is zielig gepraat om het eigen onvermogen te camoufleren en is zonde van de energie.

   5. Zit mijn tijd ook nutteloos te voldoen aan iemand dat zich ook NOOIT kan verplaatsen in de gevoelens van een Grunneger.

   6. Het is jammer maar is een bepaalde categorie die weinig moeite doet om werk te vinden en voortdurend naar anderen kijkt om hun problemen op te lossen.
    Dat soort figuren zou ik ook zeker niet in dienst willen nemen. Dan heel wat liever gemotiveerde mensen die wel iets van hun leven willen maken. Die komen heel wat verder.

 7. Jack heeft gewoon gelijk. Ik heb ook. Wel genoeg van die mensen die maar blijven naar de overheid en te belabekakt zijn om buiten hun comfort zone te stappen. Ik ben ook wel verhuisd voor werk of dat je dan elke dag in de file staat. Dat hoeft niet je hele leven, maar het is goed om weer aan de gang te gaan, trwijl je uitkijkt naar een baan in de buurt. Want je pakt niet alleen jezelf, maar ook je kinderen die opgroeien waar geen toekomst is. Blij dat mijn groninger ouders wel een tijd hebben gewerkt in delen van nederland waar wel werk was. Kun je de aardgasbaten er weer bijhalen, maar ondertussen wel blijven stemmen op de partijen die dat hebben geregeld. Meeste van die aardgasbaten zijn door Den Uyl ookmuitgegeven aan de verzorgingsstaat. Met zulke instellingen van mensen kunnen ze nog generaties blijven klagen. Ik denk dat het woord labekakken precies slaat op die groep. En niet op diegene die jarenlang een bijdrage hebben geleverd en nu helaas werkeloos zijn nadat ze bijna hun hele leven jebben gewerkt. En dan die schijnveiligheid van de aow om niet te vertrekken. Ik draag daar bewust niet meer aan mee, krijg ik misschien als ik 70 zou zijn, met een dikke korting, ik beleg het zelf wel. Ook veel beter, als je dan dood gaat gaat het naar je kinderen in plaats naar de staat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *