“Zijn lichaam werd vermoord, maar zijn ziel leeft”

Het gebeurde in de laatste dagen van de oorlog. Kunstenaar Hendrik Nicolaas Werkman. Opgepakt door de Duitsers en gefusilleerd bij Bakkeveen. Zijn laatste levensdagen worden de komende dagen nagespeeld in het theater.

“Het is dit jaar zeventig jaar geleden dat Werkman om het leven werd gebracht”, vertelt regisseur Ben Smit. “Voor ons was het aanleiding om het stuk ‘Ik gao noar Tahiti’ op de planken te gaan brengen, gebaseerd op de film ‘Ik ga naar Tahiti’, die in 1992 het levenslicht zag.”

Hendrik Nicolaas Werkman werd geboren in Leens en verbleef tijdens de oorlogsjaren in zijn atelier aan het Lage der Aa. Samen met een aantal kompanen maakte hij materiaal dat kritiek leverde op het Nazi-regime. Werkman wordt op een gegeven moment opgepakt door de gevreesde Sicherheitsdienst, overgebracht naar het Scholtenshuis, en drie dagen voor het einde van de oorlog om het leven gebracht in Bakkeveen.

De première van de voorstelling vindt komende vrijdag plaats in het Der Aa-theater. Daarna wordt het stuk nog op verschillende locaties in de provincie gespeeld.

Deel dit artikel: