Voorlopig geen gaswinning bij Loppersum

In en rond Loppersum mag voorlopig geen gaswinning plaatsvinden. Dat heeft de Raad van State dinsdag bekendgemaakt.

Bij Loppersum mag voorlopig alleen gas worden gewonnen als dat op andere locaties niet meer mogelijk is en als dat vanuit een oogpunt van leveringszekerheid noodzakelijk is. Volgens de Raad van State is er geen aanleiding om gaswinning uit het Groningenveld op dit moment geheel stop te zetten. Actiegroepen hadden hierop aangedrongen, maar in dat geval zou niet meer voldaan kunnen worden aan de gasvraag in Nederland en omliggende landen.

In afwachting van de definitieve uitspraak van de Raad van State, later dit jaar, is het instemmingsbesluit van minister Kamp over de gaswinning door de NAM voor een deel geschorst. Voor een grondige beoordeling van alle bezwaren is nader onderzoek nodig. In september komt er een rechtszitting waarop alle ruim 40 beroepschriften uitgebreid behandeld zullen worden. Daarna doet de Raad van State een definitieve uitspraak in deze zaak.