“Watersnoodramp zou belang waterschap duidelijk maken”

“Geen idee, ik weet het niet, en wat doen ze dan”. Woensdag gaan we naar het stembureau waarbij we behalve voor de provinciale staten ook voor de waterschappen kiezen. “Het is niet een swingend, of sexy onderwerp, maar het is erg belangrijk wat we doen.”

Dijkgraaf Bert Middel van waterschap Noorderzijlvest loopt trots rond in het net gerestaureerde rioolgemaal aan het Damsterdiep. “Als de pompen in dit gebouw niet zouden werken, dan zouden we in de stad een ontzettend groot probleem hebben. Daarmee wil ik maar aangeven dat het waterschap misschien ver weg lijkt, maar ondertussen essentieel is in het dagelijks leven.”

Om de interesse aan te wakkeren is er onlangs een jeugdwaterschapsbestuur opgericht. Een groep jongeren tussen de veertien en zeventien jaar oud die ervoor zorgt dat jonge mensen meer betrokken worden bij het waterbeheer. De 14-jarige Annick Groeneveld is een van die bestuurders. “Eigenlijk zou er een watersnoodramp moeten komen, om te laten zien hoe belangrijk het waterschap is.” Middel onderstreept dit. “Enkele jaren geleden toen bij Woltersum de dijk door dreigde te breken wist ineens iedereen hoe belangrijk het waterschap is.”

Middel verwacht dat de opkomst woensdag hoger zal zijn dan bij de vorige verkiezingen. “Nu vindt het tegelijkertijd plaats met de provinciale verkiezingen. De vorige keer kon er op afstand, via de post, gestemd worden. Dat was niet zo succesvol.”