Machinisten toeteren minuut over geweld tegen personeel

Treinmachinisten gaan maandagochtend om 09.00 uur een minuut lang op hun tyfoon (toeter trein,red.) staan. Met het toeteren vragen ze aandacht voor het groeiend aantal geweldsincidenten tegen spoorwegpersoneel.

Aanleiding voor de actie is de zware mishandeling van een hoofdconductrice in de nacht van donderdag op vrijdag bij Hoofddorp. “Het is erg onrustig geworden”, zegt Wim Eilert van spoorvakvond VVMC. “NS’ers eisen nu concrete actie tegen het groeiende geweld op en rond het spoor. Zonder snelle maatregelen, is een landelijke actiedag niet uitgesloten.”

De spoorvakbond wil er in ieder geval voor zorgen dat er op een trein weer minimaal twee conducteurs komen. “Er moet een extra hoofdconducteur of een lid van het service & veiligheidsteam bij, zodat kaartcontroles niet meer alleen gedaan worden. Als NS daar de financiële middelen niet voor heeft, dan moet de politiek bijspringen.”

De actie maandagochtend waarbij machinisten dus toeteren, krijgt waarschijnlijk bijval van machinisten van Arriva, alhoewel zij daar niet een instructie toe hebben gekregen.