UMCG neemt orgaanperfusiekamer in gebruik

nieuws

Het Transplantatiecentrum van het UMCG bewaart donororganen voor transplantatie voortaan in een speciaal toegeruste orgaanperfusiekamer. De organen worden daarin continu gespoeld met zuurstofrijke vloeistof en voedingsstoffen. Zo worden ze beter bewaard en gaat de kwaliteit omhoog.

Het UMCG doet al jarenlang onderzoek naar nieuwe bewaartechnieken voor donororganen. Twee jaar geleden had het ziekenhuis twee primeurs met nieuwe technieken. Afgekeurde longen werden toen geschikt gemaakt voor transplantatie en uitgenomen donorlevers werden op lichaamstemperatuur in leven gehouden.

In de orgaanperfusiekamer worden de nieuwe technieken nu in de klinische praktijk gebruikt. Het aantal transplantaties kan hiermee worden verhoogd, omdat meer organen ervoor geschikt kunnen worden gemaakt.