Nestkasten maken van Zernike een grote kraamkamer

Tweehonderd nestkasten. Zoveel zullen er de komende tijd opgehangen worden op het Zernike-terrein. Maandag werd alvast een voorschot genomen met de eerste twintig.

“Het is een initiatief van de Rijksuniversiteit Groningen”, vertelt Sander Dijkstra van de RuG. “We zijn met allerlei duurzaamheidsprojecten bezig, en een daarvan is het ophangen van deze kasten.” Stadsecoloog Jan Doevendans is blij met het initiatief. “De kasten die we hier ophangen gaan gebruikt worden door de gierzwaluw, de zwarte roodstaart en de torenvalk. Dat zijn vogels die het allemaal ontzettend moeilijk hebben.”

Dat er nu nestkasten hangen wil niet zeggen dat de vogels er ook gelijk in gaan broeden. “De gierzwaluw moet het weten. Maar als hij eenmaal de plek gevonden heeft, dan gaat hij er ook nooit meer weg.”