“Iedere dag gepest worden maakt je helemaal kapot”

Het is nog altijd een veel voorkomend probleem: pesten op scholen. Ondanks alle aandacht en campagnes blijkt uit onderzoek dat nog altijd veel leerlingen te maken krijgen met pesten. Cabaretier Bart Melief is het een doorn in het oog en hij trekt ten strijde.

“Ik weet als geen ander wat pesten is”, zegt Melief. “Ik ben geboren met een hazenlip en om die reden ben ik in groep zeven en groep acht en in de brugklasjaren erg veel gepest. Mijn voorstelling vertelt dat verhaal. Niet dat ik mij zelf als zielig wil neerzetten, maar ik wil mijn kijkers bewust maken van wat de gevolgen van het stelselmatig treiteren zijn.”

‘Klappen voor Bart’, zoals de voorstelling heet, mag indrukwekkend genoemd worden, waarbij muziek en humor afgewisseld worden met bloedserieuze zelfreflectie. “In het begin van de voorstelling hoor en zie je iedereen wat lachen. Maar op een gegeven zie je dat de knop omgaat, en merk je dat de leerlingen zich realiseren dat het over hun zelf gaat.”

‘Klappen voor Bart’ speelt inmiddels twee jaar. “We trekken door het hele land heen. Van Delfzijl tot Heerlen, overal is er ontzettend veel belangstelling voor. Toch is de dag van vandaag bijzonder want we spelen op het CSG Augustinus in de stad, en dat is de eerste thuiswedstrijd. Dus een beetje zenuwachtig ben ik wel.”

Kijk voor meer informatie over de voorstelling op de website ‘Klappen voor Bart’.