UMCG klaar voor ebola

Mochten mensen met ebola-verschijnselen zich de komende tijd bij het UMCG melden, dan is het universitaire ziekenhuis er helemaal klaar voor om hen op te vangen. Dat laat het ziekenhuis in een reactie weten.

Om patiënten zo goed mogelijk te verzorgen is er de afgelopen periode zo’n 200.000 euro uitgegeven. In het ziekenhuis zijn een aantal bouwkundige aanpassingen gedaan. Zo is de afvoer van intensive care ruimte, waar ebola-patiënten worden behandeld, losgekoppeld van het riool. De komende periode zal er een tank worden geïnstalleerd waar urine en uitwerpselen in worden opgevangen, waarna het chemisch behandeld wordt en uiteindelijk verbrand wordt. Met de tank wil het ziekenhuis voorkomen dat het ebola-virus zich verspreidt via het riool.

Om zich verder voor te bereiden zijn behalve de aanschaf van beschermende kleding, oefeningen in het ziekenhuis gehouden. Zo is bekeken welke route door het ziekenhuis moet worden afgelegd om een patiënt met ebola op de intensive care te krijgen.

Behalve het UMCG zijn ook andere universitaire medische centra in Nederland klaar voor eventuele ebola-gevallen. Ebola is een besmettelijke ziekte die voornamelijk in midden-Afrika voorkomt. Het virus is via alle lichaamssappen overdraagbaar. Sinds afgelopen voorjaar worden landen als Liberia, Guinee en Sierra Leone geteisterd door een ebola-uitbraak die inmiddels al aan duizenden mensen het leven heeft gekost.