Provincie heeft IJslands geld terug

nieuws

De provincie Groningen heeft een koper gevonden voor de tegoeden bij de failliete IJslandse bank Landsbanki. Daarmee heeft ze het complete bedrag van 30 miljoen euro terug ontvangen dat uitstond bij twee IJslandse banken.

De banken gingen in 2008 failliet, na het uitbreken van de kredietcrisis. De provincie had 10 miljoen euro gestort bij Landsbanki en 20 miljoen bij Kaupthing. De afgelopen jaren is 26 miljoen euro teruggestort. De provincie heeft de nog resterende vordering via Deutsche Bank verkocht voor een bedrag van 4,6 miljoen euro. Bovendien heeft ze 700.000 euro ontvangen rente en koerswijzigingen.

Ook het geld dat de Nederlandse staat nog van IJslandse banken tegoed had, is grotendeels terug ontvangen. De diverse overheden hadden in totaal honderden miljoenen euro’s bij de banken van IJsland uitstaan.

Deel dit artikel: