Wubbo Ockels (68) overleden

In het Anthonie van Leeuwenhoekziekenhuis in Amsterdam is zondagochtend Wubbo Ockels overleden. Ockels is 68 jaar geworden.

Ockels was de eerste Nederlander in de ruimte. Hij werd een beroemdheid toen hij op 30 oktober 1985 met het ruimteveer Challanger werd gelanceerd. Hij zou zeven dagen in de ruimte verblijven, waarbij hij verantwoordelijk was voor de vele meetapparatuur waarmee allerlei proeven werden uitgevoerd.

Groningen als hometown
Wubbo Ockels werd geboren op 28 maart 1946 in Almelo. Hij studeerde Wiskunde en Natuurkunde op de Rijksuniversiteit in Groningen. Met Groningen heeft hij altijd een hechte band gehouden. Of zoals hij zelf zei: “Groningen beschouw ik als mijn hometown.”

Superbus
De voormalig astronaut was daarom de afgelopen jaren ook vaak in de stad te vinden. Vaak vanwege verschillende onderzoeksprojecten waar hij als hoogleraar Luchtvaart- en Ruimtevaarttechniek aan verbonden was. Zo kwam hij met het plan om als alternatief voor de Zuiderzeelijn een superbus te laten rijden tussen Amsterdam en Groningen.

Ecolution
Bekend in de stad was hij ook vanwege zijn duurzame zeilschip de Ecolution. Het schip werd in 2010 door onbekenden vernield, terwijl het lag afgemeerd bij een scheepswerf aan de Friesestraatweg. Ondanks de vernielingen kon het duurzame en energievriendelijke schip in de zomer van 2011 uitvaren.

Ockels is zondagochtend even na de klok van 11.00 uur overleden aan de gevolgen van niercelkanker. Ockels is 68 jaar geworden.