Straks makkelijker naar Duits ziekenhuis voor behandeling

nieuws
Foto: Peter Stehlik (http://de.wikipedia.org/wiki/User:PS-2507) CC-BY-SA 3.0

Patiënten uit het noorden van het land kunnen straks voor een medische behandeling makkelijker in Duitse ziekenhuizen terecht. Momenteel wordt er gewerkt aan plannen die dit mogelijk maken.

Medische zorg ‘over de grens’ komt op dit moment nauwelijks voor. Dit komt omdat men bang is voor de verspreiding van besmettelijke ziektes en resistente bacteriën. Uit de cijfers blijkt echter dat het aantal infecties de afgelopen jaren in zowel Nederlandse als Duitse ziekenhuizen erg is afgenomen. In Duitsland wordt bijvoorbeeld veel meer antibiotica voorgeschreven dat in Nederland. Daarnaast heeft elk Nederlands ziekenhuis een specialist in huis op het gebied van infectieziektes.

Ondanks dat er al veel samengewerkt wordt op bestuurlijk niveau, gaan nog maar weinig patiënten de grens over. Om dit te verbeteren worden in Nederlandse ziekenhuis steeds vaker Duitse artsen aangesteld en omgekeerd. Het UMCG hoopt dat het effect de komende jaren versterkt wordt omdat het behalve financiële voordelen ook veel meer keuzevrijheid voor de patiënt oplevert.