Leefomgeving Zuidelijke Ringweg vreest miljoenentekort

nieuws

De verbouw van de zuidelijke ringweg moet het doen met een te krap budget en de provincie zal voor de tekorten opdraaien. Dat schrijven de Stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg en de zuidelijke wijkverenigingen in een open brief.

Projecten, zoals de uitbreiding van de zuidelijke ringweg, krijgen vaak te maken met kostenoverschrijdingen. In 2009 is een verdiepte ligging tussen het Julianaplein en Europaplein begroot op 940 miljoen euro, zonder deksels. Dan is een budget van 624 miljoen voor een verdiepte ligging mét deksels wel erg krap. Kostenoverschrijdingen komen geheel voor rekening van de Regio. De stad Groningen zal niet in staat zijn bij te dragen aan de tekorten. Daarom moeten deze door de provincie worden opgevangen, of moet het project worden uitgekleed, aldus de Stichting Leefomgeving.

Er moet meer duidelijkheid komen over de kosten van het project, nog voordat het tracébesluit wordt vastgesteld. Rijkswaterstaat heeft hier een beproefde rekenmethode voor die niet is toegepast. Het comité pleit ervoor om dit alsnog te doen.