Hayo Apotheker informateur college onderhandelingen

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Hayo Apotheker (D66) wordt informateur om de college onderhandelingen in de gemeente te leiden. Dat is zondag bekendgemaakt.

De 63-jarige Apotheker werd op 5 juni 1950 geboren in Loppersum. In zijn geboortedorp werd hij in 1974 voor D66 lid van de gemeenteraad. Na burgemeester te zijn geweest van Muntendam, Veendam en Leeuwarden werd hij in 1998 minister van Landbouw. Momenteel is Apotheker waarnemend burgemeester in de gemeente Súdwest-Fryslân.

Apotheker gaat in Groningen de mogelijkheden onderzoeken voor de vorming van een nieuw college. Dat zal niet makkelijk worden omdat de gemeenteraadsverkiezingen van afgelopen woensdag een politieke aardverschuiving in Groningen hebben veroorzaakt. D66 en de SP werden de grote winnaars, en de VVD en de PvdA werden de grote verliezers.

De benoeming van Apotheker is overigens nog niet formeel. Komende donderdag zal tijdens de eerste raadsvergadering van de nieuwe gemeenteraad de benoeming Apotheker formeel bekrachtigd worden.

Deel dit artikel: