Piratenpartij gaat voor één zetel

De Piratenpartij gaat voor één zetel bij de gemeenteraadsverkiezingen van maart volgend jaar. De partij doet voor het eerst mee aan de verkiezingen.

De Piratenpartij maakt zich sterk voor vrije uitwisseling van informatie en vrij downloaden voor eigen gebruik van internet, maar ook voor meer privacy. Ook vernieuwing van de democratie staat op de agenda. De partij is actief in 60 landen, en sinds 2010 ook in Nederland.

Belangstellenden kunnen zich nog aanmelden voor de kandidatenlijst. De lijst wordt op 17 januari vastgesteld.

Deel dit artikel:

 1. Wakker worden!

  Het zijn gemeenteraadsverkiezingen. Enkele thema’s hiervoor zijn:

  * Monstrum of een mooi plein op de nieuwe parkeergarage.
  * Ja of nee tegen grootschalige studentenhuisvesting.
  * Doorgaan van een – gezien de ontwikkelingen op het gebied van de ICT – tamelijk overbodige fileverplaatsing van de ring naar de Zuidelijk wijken. Kosten: meer dan een half miljard, en vele jaren bouwoverlast.
  * Mocht de nieuwe Zuidelijke Ringweg doorgaan, hoe hard mag er dan op gereden worden? Lekker ziekmakend tachtig, of steken we een middelvinger op naar de minister en RWS en maken we er vijftig van. Verschil in reistijd ongeveer twee minuten.
  * Ja of nee tegen opknappen/ saneren van het Glaudé-complex en het Pinocomplex?

  Hoorde op (Politiek24) PvdA parlementariër Martijn van Dam (ongelogen!) zeggen dat hij er van uitgaat dat mensen de gemeenteraadsverkiezingen (!) zullen gebruiken om een signaal te geven dat ze het eens zijn met het beleid van de regering.
  Een volksvertegenwoordiger die oproept om je stem bij Gemeenteraadsverkiezingen oneigenlijk te gebruiken? Hoe kun je ooit nog vertrouwen in zo’n idioot hebben?

  Met vriendelijke groet

 2. Ik snap werkelijk niet wat een piratenpartij op gemeentelijk niveau te zoeken heeft. Alleen voor het cameratoezicht en de huisvuilpas? Al hun andere punten worden alleen op landelijk en Europees niveau geregeld. Dit geldt overigens ook voor de Partij voor de dieren. Het hondenbeleid is zelfs strikter geworden sinds die in de raad zit. Lekker effectief. Dit soort issue partijen maken het er niet overzichtelijker op voor de kiezer.

  1. Wat de piratenpartij op gemeentelijk niveau te zoeken heeft? Nou een gemeente zou prima meer directdemocraties kunnen funktioneren. Dat is een belangrijk onderwerp voor de piraten en de techniese kennis om daar vorderingen in te maken is ook aanwezig.

   1. Hoe zie je dat voor je? Met 1 zetel kun je geen systeem veranderen. Wanneer je voor een open overheid bent kun je je op gemeentelijk niveau veel beter bij GroenLinks of D’66 aansluiten. Als eenmansfractie ben je toch meer een roepende in de woestijn.

   2. Het gaat om iets te belangrijke zaken (verdere vernietiging van mooie oude gebouwen bijvoorbeeld) om met private lolbroekerij als de piratenpartij aan te komen bij gemeenteraadsverkiezingen.

    Met vriendelijke groet

  2. We hebben niet de illusie dat we meteen mee kunnen beslissen, maar als we die ene zetel pakken, krijgen we de kans om bij elk onderwerp moeilijke vragen te stellen over transparantie, inspraak, privacy, belangenverstrengeling, wetenschappelijk onderzoek, beveiliging etc.
   Daarom vind ik één enkele zetel voor de piraten veel meer waard dan één zetel meer of minder voor een oude gevestigde partij, juist ook op lokaal niveau.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *