Tegenvaller viaduct Zuidbroek vervelend maar niet rampzalig

De werkzaamheden aan de spoorbrug over de N33 bij Zuidbroek verliepen in de nacht van woensdag op donderdag niet helemaal volgens schema. Even na 22.00 uur zag men dat één van de landhoofden verzakte.

“Uiteraard vervelend, maar ook weer niet rampzalig”. Zo vat bouwmanager Gerwin Goudbeek van spoorbeheerder ProRail het incident samen. “Tot 22.00 uur woensdagavond verliep alles volgens plan. De twee opleggers van Mammoet, waar hele zware constructies mee vervoert kunnen worden, lagen op hun plaats, en het verwijderen van de steunpilaren was begonnen. Op dat moment is door nog onbekende oorzaak het landhoofd aan de Groningse kant verzakt waarop we het werk direct hebben stilgelegd.”

Door het verzakken werd besloten om het viaduct ter plaatse te slopen. Hierdoor is de N33 het hele weekend, tot komende maandagochtend, afgesloten voor het verkeer. “Voor de mensen in de omgeving is het erg vervelend. Toch verwacht ik dat ons tijdschema er niet onder zal leiden. Dat betekent dat het nieuwe viaduct komend weekend gewoon geplaatst wordt, en dat het treinverkeer maandagochtend weer hervat kan worden.”

ProRail werkt sinds afgelopen woensdag aan het spoor tussen Groningen het Duitse Leer. Op verschillende locaties worden rails en wissels vervangen. Bij Zuidbroek wordt een nieuw viaduct aangelegd vanwege de verbreding van de N33. Treinreizigers worden deze dagen met bussen vervoerd.