Stad maakt zich op voor belangrijkste dag van het jaar

De paardenkeuring op de Ossenmarkt, het Peerdespul in het Stadspark en natuurlijk het afsluitende vuurwerk. Groningen staat woensdag in het teken van Groningens Ontzet, in de volksmond ook wel Bommen Berend genoemd.

Op Groningens Ontzet staan we stil bij de bevrijding van de bisschop van Münster in 1672. Ieder jaar wordt dat grootst gevierd met een uitgebreid programma voor jong en oud. “Op de Grote Markt hebben we de kermis staan”, vertelt Harrie van Ham van de organisatie. “Op de Vismarkt hebben we verschillende optredens van bekende en minder bekende artiesten en in het Stadspark natuurlijk Nederlands oudste Concours Hippique.”

Op de feestdag heeft iedere Stadjer een feestdag. Alhoewel dat dit jaar niet voor het Augustinus College en het Wessel Gansfortcollege geldt. “In mei willen we de leerlingen twee weken vakantie geven, zodat dit aansluit bij het basisonderwijs”, zegt Peter Boon van de Christelijke Scholengemeenschap. “Daarom moeten er twee andere vrije dagen sneuvelen, waarvan 28 augustus er één is.” De organisatie van Bommen Berend noemt het besluit jammer. Volgens hen is een dag als Groningens Ontzet ideaal om stil te staan bij het verleden van de stad en de vrijheid die we nu hebben. Het CSG beloofd het besluit later dit jaar te zullen evalueren.