Hygiëne tattoo- en piercingshops flink verbeterd

De hygiëne in tattoo- en piercingshops is flink verbeterd. Vorig jaar was het bij dertig procent van de zaken niet hygiënisch genoeg, maar nieuwe controles van de Voedsel- en Warenautoriteit laten een ander beeld zien. Alle shops die vorig jaar niet aan de eisen voldeden, doen dat nu wel.

De Voedsel- en Warenautoriteit wil vanaf augustus meer onaangekondigde controles gaan doen. Dit moet ook in de toekomst de hygiëne en veiligheid in tattooshops garanderen. De boete voor een overtreding is 525 euro.

Thuisprikkers

Meer onaangekondigde controles lossen niet alle problemen op. Volgens enkele tatoeëerders zouden in Groningen tientallen mensen illegaal vanuit huis werken en zorgt vooral deze groep voor problemen. “Ze verminken mensen en wij moeten dat dan oplossen.”

Illegale tatoeëerders adverteren vooral op internet. De Voedsel- en Warenautoriteit laat in een reactie weten dat er veel energie wordt gestoken in het opsporen van deze mensen. Ook heeft minister Schippers van Volksgezondheid eerder aangegeven met een wetsvoorstel te willen komen dat het adverteren voor tatoeëren en piercen zonder vergunning verbiedt.