Stad hoopt op typemachines W.F. Hermans

Groningen is in de race om eigenaar te worden van een verzameling typemachines en andere voorwerpen van de schrijver W.F. Hermans. Die stonden tot voor kort in het nu gesloten museum Scryption en zoeken via de site onterfd goed een nieuwe eigenaar. Stadjers worden gevraagd het Groningse bod te steunen.

Het gaat om de voormalige werkkamer van de in 1995 overleden schrijver, compleet met 150 typemachines, 30 andere apparaten en nog wat kleine snuisterijen. Een aantal instellingen uit de stad probeert onder leiding van voormalig stadsdichter Rense Sinkgraven de stukken naar het Universiteitsmuseum te halen. Hermans werkte van 1953 tot 1973 voor de Rijksuniversiteit Groningen en had een zeer moeilijke relatie met de stad.

Stichting Onterfd Goed heeft een prijsvraag uitgeschreven waarbij gestemd kan worden op drie plannen voor de toekomst van de collectie. Het Groningse bod kan daarbij nog wel wat steun gebruiken, want het staat op dit moment op de laatste plaats. Volgende week donderdag wordt de winnaar bekend gemaakt.