Megabussen als alternatief voor Regiotram

nieuws

De provincies Groningen en Drenthe gaan nieuwe megabussen aanschaffen die als alternatief gezien kunnen worden van de mislukte Regiotram. De hoogcapaciteitsbussen gaan rijden op Lijn 15 naar Zernike en op de regio HOV-lijnen.

Op lijn 15 gaan negen nieuwe bussen rijden. Dit zullen zogenaamde Mercedes Capacity bussen worden die een lengte hebben van twintig meter en 193 personen kunnen vervoeren. Hierdoor zal de capaciteit met 37 procent toenemen in vergelijking met de huidige situatie. Nieuw is ook dat alle bussen op deze lijn niet meer door de binnenstad gaan rijden, maar via de route over de westelijke ringweg.

Voor de HOV-lijnen worden er 28 nieuwe bussen gekocht en worden er achttien bestaande bussen omgebouwd. Deze bussen zullen achttien meter lang worden waardoor de capaciteit met 22 procent zal toenemen. Het materieel gaat ingezet worden tussen de verschillende transferia en de Grote Markt. Ook gaat er zes keer per uur een bus rijden vanaf station Europapark rechtstreeks naar het UMCG. De bussen worden betaald uit de lenteakkoordmiddelen.

Met de nieuwe bussen en het laten rijden van lijn 15 via de westelijke ringweg hopen de provincies dat de bereikbaarheid van de stad zal verbeteren. De nieuwe bussen gaan rijden vanaf januari 2014.