Sterrenwacht open voor planetoïde

nieuws
fotograaf Bob Star, Flickr.com

De Blaauw Sterrenwacht op Zernike is vrijdagavond, mits het weer meewerkt, geopend voor belangstellenden die de passage van een planetoïde goed wil zien.

Het kleine hemellichaam scheert op een afstand van slechts 28 duizend kilometer langs de aarde. De kans op een botsing is nihil en dat is maar goed ook, want de klap zou honderd keer zo groot zijn als die van de atoombom op Hiroshima.
Groningers hebben geluk, want op slechts tien procent van de aarde is de planetoïde zichtbaar, mits het onbewolkt is.

Het hemellichaam is net zo helder als een zwakke ster, dus heb je een verrekijker nodig of moet je naar de sterrewacht. Het beste moment is rond half elf, als de planetoïde door de staart gaat van sterrenbeeld Grote Beer, oftewel het steelpannetje. Vrijdagmiddag wordt besloten of de sterrenwacht die avond open is.

Deel dit artikel: