Scholen zelf verantwoordelijk voor onderhoud

Basisscholen die zelf verantwoordelijk zijn voor het onderhoud aan schoolplein en gebouw. Nu wordt dit nog door de gemeente bepaald, maar als het aan de Tweede Kamer ligt gaan scholen dit zelf bepalen.

Ondanks dat nog onbekend is of het wetsvoorstel in de Kamer op een meerderheid kan rekenen, roept de PvdA in gemeenteraad nu al op om goed na te denken over het voorstel. In Groningen is namelijk de afgelopen tijd hard gewerkt aan een masterplan. “In dit plan is al nagedacht over de huisvesting en hoe deze te verbeteren”, zegt raadslid Erica van Lente van de PvdA. “We zullen goed moeten nadenken hoe we dit plan samen kunnen brengen met het wetsvoorstel.”

Van Lente zegt voorstander te zijn van de plannen. “Het biedt absoluut voordelen omdat nu 85% van de beschikbare gelden naar het onderwijs gaan. De overige vijftien procent blijft bij de gemeente. Mocht het wetsvoorstel op een meerderheid kunnen rekenen krijgen scholen de beschikking over de volle honderd procent.” Nadelen zijn er ook. Want doordat de gemeente wegvalt als tussenschakel, zal veel onduidelijker worden waar scholen de geldstroom precies aan besteden.