Oud teammanager Huizinga sjoemelde met kaarten FC

Theo Huizinga, de oud teammanager van FC Groningen, heeft jarenlang via oneigenlijke kanalen, wedstrijdkaarten aan de man gebracht, voor wedstrijden van FC Groningen. Dat is gebleken na zorgvuldig onderzoek van OOG TV en het Dagblad van het Noorden.

Als teammanager had Huizinga de beschikking over de zogenaamde intro kaarten, waar een bedrag opstond van nul euro. Deze kaarten zijn bestemd voor spelers, spelersvrouwen en relaties van FC Groningen.

Deze kaarten met een bedrag van nul euro worden niet in de boekhouding verwerkt, omdat voor die kaarten geen waarde wordt berekend in het systeem. Dat soort kaarten zijn dus ook absoluut niet bestemd voor verkoop.

Hieruit kan geconcludeerd worden dat Huizinga illegaal kaarten heeft verkocht. De oud-teammanager verkocht deze kaarten voor een bedrag van 35 euro. Sponsors die via de normale weg op de businesstribune plaatsnemen betalen 90 euro voor dezelfde stoel.

De verdeling van de kaarten ging via Huizinga zijn eigen cafetaria Sip Bloemberg aan de Van Lenneplaan en via Marktslager Smit op de vismarkt. Voor de nul euro kaarten werd het geld contant afgerekend.

De directie van FC Groningen heeft verklaard nooit geld van Huizinga gehad te hebben, voor de nul euro of intro-kaarten, omdat deze dus ook niet bestemd zijn voor verkoop. Nadat de directie van FC Groningen, halverwege vorig seizoen, lucht kreeg van deze situatie, heeft de club direct actie ondernomen.

“Als wij konden bewijzen dat Theo zichzelf verrijkt had, dan was hij op staande voet ontslagen en was er aangifte gedaan bij de politie. Dat was niet het geval. Als teammanager had Theo de beschikking over deze intro-kaarten. Dat gebeurde in goed vertrouwen en iemand die 35 jaar in dienst is bij de club hoor je ook te kunnen vertrouwen.”

“Wij hebben na een gesprek met Theo Huizinga besloten dat het beter was om aan het eind van vorig seizoen uit elkaar te gaan. Hier speelden dit verhaal, zijn gezondheidsredenen en leeftijd een rol in”, aldus algemeen directeur Hans Nijland.

Theo Huizinga ontkent deze lezing van Nijland en zegt dat hij, als hij had gewild, nog wel een jaar verder kon gaan als teammanager.

De club betreurt de situatie ten zeerste en heeft het systeem met betrekking tot de zogenaamde intro of nul euro kaarten inmiddels aangepast, waardoor er een grotere controle is dan voorheen.

Hoe lang het gesjoemel met de kaarten heeft geduurd en hoeveel Huizinga hiermee verdiend heeft is niet te zeggen.

Huizinga laat zelf weten in een reactie dat er één keer per abuis twee nul euro kaarten zijn verkocht. Volgens verschillende bronnen is dit echter onjuist en kwam dit structureel voor. Verder zegt Huizinga zich nooit aan de club verrijkt te hebben.

In het onderzoek kwam naar voren dat mensen enkele jaren geleden al kaarten via Huizinga hebben gekocht.