Komst nieuw kiosk Noorderplantsoen nog onzeker

nieuws
afbeelding: Bernard Klok / kwintarchitecten.nl

Het is nog onzeker of er een nieuwe kiosk en toiletvoorziening in het Noorderplantsoen komt. Volgens de gemeente Groningen zijn er nog behoorlijk wat haken en ogen.

Voor de nieuwe kiosk zijn vier ontwerpen ingediend. Een jury heeft uiteindelijk gekozen voor het ontwerp ‘De Drie Huisjes’ van Bernard Klok. Het ontwerp is gebaseerd op een vogelhuisje. Het huisje heeft drie richtingen en krijgt drie verschillende functies. De gele kleur van het object moet het tot een herkenbaar geheel maken in het park.

Maar het besluit rondom het ontwerp betekent niet dat er nu ook gelijk gebouwd kan worden. “Daarvoor moet eerst het bestemmingsplan aangepast worden en moet er een exploitatieonderzoek gedaan worden”, laat een woordvoerder van de gemeente Groningen weten. “Het bestemmingsplan wat er nu ligt staat bebouwing niet toe. Het nieuwe plan heeft al ter inzage gelegen, maar de gemeenteraad moet er nog over praten en daarna kunnen de bewoners van de omliggende wijken zich er nog over uiten.”

Het exploitatieonderzoek herbergt onder andere een financieel onderzoek naar de plannen maar ook naar de exploitatie. “We moeten kijken of het haalbaar is. Daarnaast is het gepresenteerde ontwerp van Klok een voorlopig ontwerp. Dit kan nog aangepast worden om het bijvoorbeeld vandalisme bestendiger te maken.” De woordvoerder verwacht dat als alle hobbels en obstakels genomen zijn, de daadwerkelijke bouw pas in het voorjaar van 2014 kan beginnen.