Alleen maar rechterhanden bij de Jonge Onderzoekers

Het is een drukte van belang deze week in het gebouw van de Jonge Onderzoekers aan de Dirk Huizingastraat in Groningen. Kinderen zijn er de hele dag in de weer om tijdens hun vakantie allerlei workshops en activiteiten te ondernemen.

Op de begane grond zijn het de kinderen die bezig zijn om een ring te maken, of om een heuse discobol in elkaar te knutselen. “Dat is best wel lastig”, zegt één van de jonge deelnemers. “Eerst moet de bol gemaakt worden, en daar moet vervolgens ook weer allerlei elektronica in. Gelukkig krijg ik hulp.” Die hulp wordt geboden door allerlei vrijwilligers die via de Stichting Stil bij de Jonge Onderzoekers terecht zijn gekomen. “Dit is toch geweldig”, zegt één van hen. “Ik kan de ambachten die ik beheers in praktijk brengen, en werk de hele dag samen met enthousiaste en gemotiveerde leerlingen.”

Op de eerste verdieping staren kinderen naar beeldschermen. “Ik ben een nieuw liedje aan het maken”, vertelt Gijs, terwijl de beats uit zijn koptelefoon klinken. “Mijn wens is om DJ te worden, en het is geweldig om hier aan die carrière te werken.” Naast hem is Fokko bezig om een computerspel te ontwikkelen. “Dat is best wel lastig, want daarvoor moet je met scripts werken. Maar ik denk dat het helemaal goed gaat komen.” De begeleider knikt daarbij instemmend. “De standaard opdracht die we geven is het ontwikkelen van een doolhof, en hoe je daar weer uit komt. Fokko is al veel verder gevorderd en is bezig met een geweldige klus.”

Verslaggever Sebastiaan Scheffer sprak met directeur Tijn van Lier en verschillende kinderen: