Gratis internetten in treinen Arriva

In de treinen van vervoersbedrijf Arriva kan vanaf donderdag gratis gebruik worden gemaakt van draadloos internet. Het bedrijf heeft de afgelopen periode hard gewerkt om alle 51 treinstellen van WiFi te voorzien.

“In iedere trein hebben we twee WiFi-hotspots ingebouwd”, vertelt projectleider Aljo Solle van Arriva Nederland. “In het midden van de trein zit het motorblok. Aan beide kanten daarvan hebben we een punt geplaatst. De antenne op de trein maakt vervolgens verbinding met het telefonienetwerk dat weer in verbinding staat met het datacentrum van de internetprovider.”

Vier jaar geleden, in het voorjaar van 2009, is er door het bedrijf ook al geëxperimenteerd met gratis internet. In een aantal treinstellen tussen Groningen en Leeuwarden konden reizigers toen met hun laptop of smartphone surfen, mailen en chatten. Omdat die proef toen erg succesvol was heeft Arriva samen met de provincies Groningen en Fryslân besloten om in alle treinstellen internet beschikbaar te stellen.

Arriva is de eerste Nederlandse vervoerder die in al haar treinen gratis WiFi aanbiedt. De treinen die sinds december in de Achterhoek en op de Vechtdallijnen rijden waren bij de introductie al uitgerust met WiFi. In 2011 werd er al draadloos internet gelanceerd op de MerwedeLingelijn tussen Dordrecht en Geldermalsen.

Deel dit artikel: