‘Nieuwbouw Haydnschool in gevaar door ringweg’

wijken
afbeelding: KAW Architecten en Adviseurs

De nieuwbouw van de Joseph Haydenschool moet jaren uitgesteld of zelfs afgeblazen worden als de plannen voor de ombouw van de zuidelijke ringweg doorgaan. Dat zegt de stichting Leefomgeving Zuidelijke Ringweg die tegen de huidige plannen is.

De nieuwbouw is gepland bij de Helper Brink en de Groenesteinlaan. Die locatie ligt echter dicht bij de plaats waar mogelijk een tunnel wordt aangelegd onder het spoor. De tunnel, die de Helper Brink met de Duinkerkenstraat verbindt, is nodig omdat auto’s in de toekomst niet meer bij de Esperantostraat het spoor mogen oversteken en de zuidelijke ringweg minder op- en afritten krijgt.

Volgens de stichting Leefomgeving betekent dit dat er tijdens het aanleggen van de tunnel, vijf jaar lang dagelijks zo’n 20 tot 30.000 auto’s en vrachtwagens via de Helperbrink worden omgeleid. Ook als de Helperzoomtunnel er ligt zullen dagelijks nog 12.000 auto’s langs de schoollocatie rijden.

De stichting denkt dat het Rijks Instituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) een negatief bouwadvies geeft in verband met de uitstoot van schadelijke stoffen van het verkeer. Ook de vier scholen die nu al in de buurt staan, krijgen daar volgens de stichting Leefomgeving mee te maken, om van de verkeersveiligheid nog maar te zwijgen.