FC Groningen en RKC delen de punten

FC Groningen heeft zaterdagavond met 1-1 gelijk gespeeld tegen RKC. Kees Kwakman zorgde in de eerste helft voor de Groningse voorsprong. Na rust kwam de thuisploeg via Van Pepper langszij. Vijf minuten voor tijd ging Michael de Leeuw met rood naar de kant.  Eerste helft

FC Groningen kreeg na een kleine tien minuten te maken met een tegenvaller. Mitchell Schet moest geblesseerd het veld verlaten. Leandro Bacuna kwam voor hem in het veld. De eerste kans van de wedstrijd volgde een minuutje later. Chevalier probeerde het vanaf de rand zestienmeter, maar hij schoot naast. Virgil van Dijk kreeg namens Groningen een kans. De verdediger kopte de bal, na een hoekschop van Kirm, net over de goal. Verder ging de wedstrijd in de beginfase gelijk op. Groningen mocht het spel maken, terwijl RKC loerde op kansjes in de omschakeling.

Na twintig minuten was weer Chavelier gevaarlijk. De spits schoot van buiten de zestien, waardoor Luciano zich moest strekken. Een paar minuten later dacht RKC op voorsprong te komen. Josefzoon ontving de bal echter in buitenspelpositie waardoor de goal terecht werd afgekeurd door Ketting. Na een half uur werd er wederom een doelpunt van RKC afgekeurd. Dit maal werkte Braber de bal met zijn hand in de goal.

Aan de andere kant ging de bal er twee minuten voor rust wel in. Kees Kwakman kreeg de bal op aangeven van Virgil van Dijk. Kwakman schoot de bal daarna hard achter Zoet 0-1.

Tweede helft

Na vijf minuten in de tweede helft kwam RKC bijna op gelijke hoogte. Drost kopte de bal in de verre hoek, maar Luciano haalde de bal, met een uitstekende redding, net op tijd voor de lijn weg. FC Groningen liet daarna RKC het spel maken. Virgil van Dijk probeerde het nog een keer van afstand, met een keihard schot. Verder kregen de Groningers geen mogelijkheden.

Met nog een kwartier op de klok kreeg RKC een grote kans. De net ingevallen Mart Lieder kwam vrij voor Luciano te staan. De keeper van  FC Groningen verkleinde zijn goed goed, waardoor Lieder geen kans kreeg om goed te schieten. Een minuutje later was het wel raak voor de thuisploeg. Aanvoerder Ard van Peppen kwam vrij voor Luciano en wipte de bal simpel langs de doelman 1-1.

RKC voerde daarna de druk op en FC Groningen kwam er bijna niet meer aan te pas. Chevalier kreeg zo’n acht minuten voor tijd een enorme kans, maar hij schoof de bal net langs de verkeerde kant van de paal. Daarna kreeg FC Groningen nog een tegenvaller te verwerken. Michael de Leeuw deelde volgens Ketting een tik uit aan Rodney Sneijder. Dat leverde de topscoorder van FC Groningen een directe rode kaart op. Op de beelden was nauwelijks te zien wat er aan de hand was. En de rode kaart leek dan ook een veel te zware straf.

Opstellingen
RKC: Zoet, Bandjar, Drost, Van Peppen, Jozefzoon, Chevalier, Braver, Martina, Duits (76′ Lieder), Najah, Boukhari (71′ Sneijder).
FC Groningen: Luciano; Kappelhof, Van Dijk, Kwakman, Burnet; Kieftenbeld, Van Moorsel, Sparv; Kirm (90′ Ajilore), De Leeuw, Schet (9′ Bacuna)