Jeugdbende opgepakt voor straatroven

De politie heeft zes jongeren in de leeftijd van 14, 15 en 16 jaar opgepakt die verantwoordelijk worden gehouden voor acht straatroven in de maanden juli, augustus en september. De zes hebben gedeeltelijk bekend.

Drie straatroven vonden in september plaats op het fietspad aan de Noordzeeweg en aan de Kardingermaar. Omdat één van de slachtoffers met zijn vader op onderzoek ging, kon een 14-jarige verdachte aan de politie worden overgedragen. Via hem kwam de politie op het spoor van zijn twee 14-jarige kompanen. De jongeren bleken echter meer op hun kerfstok te hebben, waarbij ook drie anderen betrokken waren.

De jongeren hebben uiteindelijk vijf straatroven opgebiecht. Die vonden plaats aan de Grandpré Molièreweg, de Sibrandaheerd en de Paterswoldseweg. Ze pleegden de overvallen in verschillende samenstellingen. De straatrovers kozen in de avonduren doorgaans jonge slachtoffers uit. De jongeren hadden het voorzien op geld, mobiele telefoons en iPods. Er werd met geweld gedreigd en soms ook geweld gebruikt.

Twee jongeren zitten nog vast. De vier anderen zijn in afwachting van de rechtszaak naar huis gestuurd. Een aantal jongens was al eerder met de politie en justitie in aanraking geweest. De politie is nog bezig met het onderzoek.