Wethouder De Vries en fractievoorzitter De Rooij stappen op

Wethouder Frank de Vries en fractievoorzitter Arjan de Rooij zijn met onmiddelijk ingang opgestapt. Zij deden dit op een rumoerige ledenraad van de PvdA waar een motie werd aangenomen met het verzoek op te stappen. De motie werd aangenomen met 56 tegen 53 stemmen. De Vries kondigde aan meteen te zullen aftreden en wil dat de partij zich terug trekt uit de collegeonderhandelingen. Ook De Rooij legt meteen zijn functie neer en verlaat de raad.

De motie was door beiden ontraden omdat de partij op dit moment aan het onderhandelen is om zitting te nemen in een toekomstig college. De motie maakt hun positie onmogelijk maar verzwakt met name de positie van de partij in de onderhandelingen. Zij wilden pas in een later stadium praten over personen namelijk pas als er overeenstemming was over het collegeprogram. Piet Boekhoudt, de partijvoorzitter, vroeg de indieners de motie aan te houden, maar die wilden beslist een stemming. De motie werd ingediend door o.a. Michel Vols, Klaas Swaak en de jonge socialisten, zij constateerden in de motie dat er geen sprake is van een verbindende politiek en open bestuursstijl. Sinds het rapport van verkenner Henri Kruithof is er discussie over de bestuursstijl van de PvdA, met name De Vries en De Rooij worden gezien als hardliners. Een van de indieners van de motie liet weten dat het aannemen van de motie betekent dat het weer goed gaat komen met de partij

Hoe het nu verder moet is aan de fractie, maar het is waarschijnlijk dat de PvdA zich terugtrekt uit de collegeonderhandelingen. Als de partij zich inderdaad terugtrekt lijkt de rol van PvdA informateur Tichelaar onduidelijk geworden.

Luister hier naar een reportage van verslaggever Ecco van Oosterhout: