“Stad wil mee blijven doen in top vijf cultuursteden”

Groningen wil de komende jaren mee blijven doen in de landelijke top vijf van cultuursteden. Dat heeft wethouder Ton Schroor van Cultuur dinsdagmiddag bekendgemaakt tijdens de presentatie van de Cultuurnota 2013 – 2016.

Met de nota is een bedrag van 31 miljoen euro per jaar gemoeid en een incidenteel bedrag van twee miljoen euro per twee jaar. Het samenstellen van de nota is volgens de wethouder een lastige klus geweest omdat ook de bezuinigingen aan de deur van het stadhuis klopten. Een opvallend aspect uit de nota is de komst van het Houten Huis naar de stad wat ten koste gaat van jeugdtheater De Citadel en De Steeg. Schroor denkt dat met de komst van het Houten Huis het educatieve aspect goed vertegenwoordigd is.

Een slachtoffer van de nieuwe cultuurnota is het Grand Theatre. Zij kunnen wel doorgaan als productiehuis maar zullen niet ontkomen aan grote veranderingen. Door meer te gaan samenwerken met andere festivals en door door te gaan als ‘vlakke vloer theater’ denkt Schroor dat het Theatre op die manier absoluut toekomstperspectief heeft.

De Cultuurnota 2013 – 2016 wordt volgende maand in de raad behandeld. Dan zal blijken of de nota op een meerderheid kan rekenen.

Verslaggever Sebastiaan Scheffer in gesprek met wethouder Ton Schroor.