“Kinderen mogen ouderen best opvoeden over afval”

Zwerfafval. Het is de gemeente Groningen een doorn in het oog. Om daar paal en perk aan te stellen worden op verschillende scholen in de stad gastlessen gegeven om leerlingen bewust te maken van de gevolgen van zwerfafval.

“Tijdens de les vertel ik over de afvalsoep in de Stille Oceaan, maar ook over de gevolgen van afval voor dieren in de buurt”, vertelt milieusteward Wally Schepers van de gemeente Groningen. “Zo’n les maakt heel veel indruk. Je ziet de kinderen heel aandachtig luisteren.” Volgens Schepers is het belangrijk om deze lessen aan kinderen te geven. “Deze leerlingen zijn de toekomst. Natuurlijk gooien ook ouderen vaak spullen zo het plantsoen in, en ik vind dat de leerlingen hen daar best op mogen aanspreken.”

Om het zwerfafval af te laten nemen hebben de leerlingen allemaal een drinkbeker en een broodtrommel gekregen. Op school ervoer men toch dat veel leerlingen gebruik maakten van flesjes, pakjes en zakjes. “Met deze bekers en trommels wordt een bijdrage geleverd aan minder wegwerpverpakkingen”, aldus directeur Henk Huizinga van De Tamarisk.

Het project is bedoeld voor alle basisscholen in de stad. Tot nu toe hebben zes scholen meegedaan. Voor de komende periode staan er nog meer in de planning.

Verslaggever Sebastiaan Scheffer sprak met directeur Henk Huizinga voor wie het een bijzondere dag was:

Deel dit artikel: