Stadstoezicht moet nog groeien en bloeien

nieuws
foto: gemeente Groningen

De nieuwe dienst Stadstoezicht van de gemeente heeft zich in de eerste maanden nog helemaal in de nieuwe rol terecht kunnen vinden. Dat concludeert het stadsbestuur in een eerste evaluatie. Ook zijn er tot nu toe veel minder stadswachten aangesteld dan oorspronkelijk gedacht.

In maart werden vier verschillende diensten samengevoegd tot de Stadstoezicht. De dienst houdt zich onder meer bezig met parkeren, honden, evenementen en honden. In de praktijk richten de medewerkers zich echter nog te veel op hun aloude taken, zoals handhaving van afval. De dienst gaat hier aan werken.

Een zorgpunt voor het stadsbestuur is dat er veel minder stadswachten aan de slag zijn, dan gepland. De stadswachten werken in het kader van de reïntegratie met behoud van uitkering. Juist in deze regeling is de laatste tijd veel bezuinigd, waardoor mensen die via de stadswacht betaald werk hebben gevonden, niet meer volledig kunnen worden vervangen. Dit probleem laat zich niet op korte termijn oplossen. De stadswachten hebben overigens minder taken dan de overige medewerkers van Stadstoezicht.