Oorzaak ontsporing treinen waarschijnlijk menselijke fout

nieuws
Foto: Mark de Groot

De oorzaak van de ontsporing van twee Arriva treinen vorige maand op het Hoofdstation is waarschijnlijk een menselijke fout. Dat blijkt uit onderzoek van de KLPD, vervoersbedrijf Arriva en spoorbeheerder ProRail.

“Direct na de ongelukken zijn we een onderzoek gestart naar de oorzaak”, vertelt woordvoerder Joyce Pieterman van Arriva Nederland. “Daaruit blijkt dat de ontsporingen niet veroorzaakt zijn door problemen aan de infrastructuur.” De treinstellen ontspoorden op het rangeerterrein aan de zuidkant van het Hoofdstation. De wissels op dit terrein moeten met de hand bediend worden. “Op een rangeerterrein heb je een hele andere regelgeving dan op het hoofdspoor. Op de lijnen waar ook de reizigers vervoerd worden heb je een ATB-systeem dat ingrijpt als er iets mis gaat. Op een rangeerterrein gebeurt alles op zicht en worden wissels handmatig omgezet.”

Waarschijnlijk is de wissel niet volledig omgezet waardoor de treinen uit de rails reden. “We hebben direct onze veiligheidsvoorschriften aangepast en onze medewerkers hiervan op de hoogte gebracht.” Bij de ontsporingen op 5 en 28 juli zaten er geen reizigers in de trein en niemand raakte gewond. Wel schrokken de machinisten erg. Hoe het op dit moment met hen gaat daar doet Arriva wegens privacy omstandigheden geen uitspraken over.