Blikseminslagen leggen treinverkeer in Friesland lam

nieuws
Foto: Sebastiaan Scheffer

Treinreizigers tussen Groningen en Leeuwarden hebben donderdagmiddag en -avond behoorlijke hinder ondervonden van diverse blikseminslagen op station Leeuwarden. De vertraging liep hierdoor op tot meer dan zestig minuten.

“De problemen ontstonden rond 16.45 uur”, laat een woordvoerder van vervoersbedrijf Arriva weten. Vanuit het zuidwesten trok in noordoostelijke richting een zware onweersbui over Leeuwarden en Hurdegaryp. “Daarbij sloeg het onder andere in op de infrastructuur die ProRail gebruikt voor het bedienen van seinen, wissels en overwegen.”

De inslagen hadden niet alleen consequenties voor het treinverkeer tussen Groningen en Leeuwarden, maar voor alle trajecten in Friesland. “Tussen Hurdegaryp en Leeuwarden, richting Harlingen Haven en richting Sneek konden we geen treinen laten rijden.” De NS legde het treinverkeer tussen Grou en Leeuwarden stil.

“We hebben direct bussen ingezet om gestrande reizigers verder te vervoeren.” Binnen een korte periode wisten Arriva en de NS tientallen touringcars de weg op te krijgen die werden ingezet voor reizigersvervoer. “Rond 19.00 uur konden we de eerste treinen weer laten rijden, en vanaf 19.30 uur verwachten we dat alles weer normaal is.”

Verslaggever Sebastiaan Scheffer was met de trein onderweg naar Leeuwarden en maakte de volgende reportage: